Sidor

Om mig

Mitt foto
Jag är en glad och social trebarnsmor som värderar hälsan högt. En god hälsa lägger grunden för så mycket annat gott i livet. Är nog lite fritänkande och omvärderande och tycker inte att allt ska vara som det alltid varit bara för att det är något man är van! Går ofta på min egen magkänsla och att testa nya saker är inte alltid av ondo. Visar det sig inte vara bra så har man iaf lärt sig något.

Jag letar

onsdag 8 oktober 2014

Smörgåstårta!

Har äntligen gett mig på det där receptet jag sneglat på så länge.
I Mariann Anderssons bok Baka matbröd med LCHF finns en tårta som ser så lockande god ut. 
Jag är som jag sagt tidigare lite skeptisk till bakverk och bröd för att det aldrig blir lika bra som man är van. 
Men.
Nu har jag testat. 

Helt jättegodkänt!
Den skall göras flera ggr helt klart. 

Fyllde med rökt laxröra, leverpastejröra med boston och ost och skinkröra med purjo.
Jag lägger inte ut receptet eftersom det kommer ur hennes bok som hon förmodligen vill sälja några exemplar utav. 

Men en bild kan jag bjuda på.


Klicka på bilden för att komma till Adlibris beställning!


Hälleflundra med romsås

Helt enkelt skitgott.
Fast fint vitt fiskkött som bara behöver salta och peppras.
Ibland tar vi citronpeppar, ibland tar vi grillkrydda citrus.

Smörsteker filébitarna och serverar med varm romsås och en wook och sallad.


Varm romsås till fisk

Ingredienser:
4-5 kokta ägg
1 burk röd stenbitsrom
5 dl creme fraiche
1 tsk citronsaft
1 fond du chef fisk
Salt och peppar
dill

Gör så här:
Bara strula ner allt i en panna och värm på, helt enkelt.
Jag brukar skära äggen i äggskäraren och sedan vända på dem och skära åt andra hållet, snabbt och enkelt hackat till såsen.
God även kall dagen efter eller om man värmer på den.



Falskt surdegsbröd

Även detta brödrecept kommer från Åses sida som heter 56kilo och är fullspäckad med recept och trevliga blogginlägg.

Ingredienser:

7 dl mandelmjöl (280gram)
10 msk psylliumfröskal
4 tsk bakpulver
1 tsk havssalt
5 msk äppelcidervinäger
6 äggvitor
3,5 dl kokande vatten

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader eller 160 grader varmluft.
Blanda de torra ingredienserna ordentligt och rör sedan ner äggvitor och äppelcidervinäger.
Rör om smeten ordentligt och tillsätt det kokande vattnet. Rör ihop till en smet och häll direkt ner i en brödform klädd med bakplåtspapper.

Knaprig i skalet och underbart gott!

Grädda i ca 75 minuter.


Kesobröd i liten långpanna

Här är ett recept jag använder mig av ofta, ofta ofta.
Det är ett mjukt gott bröd och receptet är lånat från Åses blogg och receptsida 56 kilo. 

Jag tar mig friheten att lägga ut även det då det ligger ute på hennes sida och inte är taget ur någon receptbok.

Ingredienser:

250g keso
6 ägg

2 msk fiberhusk
5 tsk bakpulver
3 msk kokosnötsmjöl
1,5 dl mandelmjöl
1,25 dl kruskakli ( kan ersättas med Fibrex) jag tog fibrex men bara 1 dl.
1 dl solroskärnor
0,5 dl hackade nötter (jag körde solrosfröna och hasselnötter i matberedaren)
2 msk deodoriserat kokosfett
salt

ev vallmofrön

Jag tillsätter även lite brödkryddor, typ anis eller fänkål som jag mortlar.

Gör så här:
Mixa keson med äggen.
Blanda ihop allt i en skål. Bred ut i en liten långpanna och strö eventuellt vallmofrön ovanpå. Grädda i mitten av ugnen 20 minuter i 200 grader.
Skär i ca 10 bitar som sedan går att delas på mitten som man gör med småfrallor.
Gott med smör och olika pålägg.


Pitepalt med fläsk men utan gluten!

Ja mina ungar älskar ju palt. Som min far och som jag och absolut inte som sambon :)
Jag själv äter inte palt för att jag försöker ju undvika kolhydrater i så stor utsträckning som möjligt men jag lagar gärna glutenfri mat om jag kan här hemma.

Har testat göra dem utan gluten och de blev helt klart godkända.

Ingredienser:

1,5 kg skalad potatis
ca 3,5 dl Lailas mjölmix (den gröna som heter grov tog jag)
ca 2 dl Bovetemjöl (eller så att konsistensen blir bra på smeten

1 ½ tsk salt

Gör så här:
Koka upp en stor gryta (jag fick ta två mellanstora pannor) med vatten och salta.

Jag har ingen kvarn att köra potatisen i så jag river min i matberedaren och kör sedan allt "rivet" med kniven i samma maskin. Blandar sedan ned Lailas mjölmix och bovetemjölet. Det beror lite på hur saftiga potatisarna är hur mycket mjölmix som behövs. Prova er fram!
Tillsätt salt.

Blöt händerna och forma små bollar av smeten och lägg ner i det kokande vattnet.
Låt koka ca 30-40 min på mellanvärme.

Servera med lingonsylt och smör och gärna stekt rimmat fläsk.

Summa sidvisningar